Německý kindergeld a potřebné dokumenty

https://www.novinky.cz/domaci/366997-trvaly-pobyt-bude-muset-odpovidat-mistu-kde-lide-opravdu-ziji-navrhuje-ministerstvo.html 0cm 8pt“>Čeští lidé, kteří žijí v pohraničí nebo v dostupné jízdní vzdálenosti se sousedním Německem, často odchází za prací právě tam. Důvody jsou mnohé. Největšími lákadly jsou:

  • vyšší plat téměř v každém oboru než v jejich rodné zemi
  • úcta k pracovníkům
  • osvojení si cizího jazyka
  • ale také kindergeld

V případě kindergeldu se jedná o příspěvek na děti, který se vyplácí pracujícím rodičům v Německu. Jeho částka je velice zajímavá, motivující a mnohem vyšší než částky přídavků v České republice. Výplata kindergeldu nemá podmínku života a bydlení v Německu. Mohou si jej vyřídit i dojíždějící rodiče, kteří nemají s dětmi trvalý pobyt v Německu.

Finanční příspěvěk

Podmínkou je pouze zaměstnání na pracovní smlouvu a odvod daně na sociálním pojištění. Není vázán na výši příjmu, jako to je v České republice, je spravedlivě věnován všem rodinám, které vychovávají děti do 18 let nebo studenty vysokých škol. Dokumenty na kindergeld obsahují mnohé přílohy, které je nutné vyplnit a odeslat příslušnému úřadu. Některé z dokumentů je také nutné nechat potvrdit v rodné zemi.

Vyplněná žádost

Německý úřad poté přílohy přijme, po určitém čase zpracuje, a pokud je vše vyplněné správně, začnete kindergeld pravidelně pobírat. Pokud se vyskytne chyba, je žádost vrácena k přepracování a výplata se bohužel protáhne. Měsíční částka jistě zajímavě navýší váš rodinný rozpočet. Pokud ovládáte německý jazyk, můžete žádost odeslat sami. Jestliže si nevěříte, lze oslovit agenturu, která vám s žádostí pomůže. Jedná se, jak o vyplnění potřebných žádosti o příspěvek na dítě/děti, doplnění dokumentů a cenné rady, jak a kam žádost odeslat. Úžasné na tom je, že s pracovníkem komunikujete česky, čímž odpadají starosti s jazykovou bariérou a zároveň ušetříte čas, který můžete věnovat právě své rodině a rodinným kamarádům a o nic se nestarat.

Doporučené články