Jsou moderní technologie skutečně vždy lepší?

Žijeme ve světě rychle se rozvíjejících technologií. Toho si užívají zejména mladí lidé, neboť ti dokážou plně ocenit jejich výhody. Ti starší bývají někdy příliš konzervativní a zvyklí na staré způsoby, než aby nové technologie přijali. Otázkou ovšem je, zda je moderní vždy lepší. Přeci jen, jako u všeho zde platí, že jsou zde výhody i nevýhody. A je potřeba přiznat, že některé věci byly v určitých ohledech lepší v minulosti. Typickým příkladem je myčka nádobí. Tu dnes najdeme prakticky v každé domácnosti. Je pravdou, že šetří čas. Koneckonců, asi nikdo z nás by netvrdil, že mytí nádobí je jeho oblíbenou činností. Přesto je potřeba přiznat, že klasické ruční umývání mělo své výhody.

 

ruční mytí nádobí

 

Tou první jsou nižší náklady. Když to rozpočítáme, klasický prostředek, jako třeba Jar, vyjde levněji než tablety do myčky. Ty levné navíc nemají takový účinek, takže pokud chceme mít nádobí opravdu čisté, musíme koupit ty dražší. O tom, že spotřeba vody a elektřiny je vyšší, asi není třeba hovořit. Také je faktem, že v ruce jej umyjeme mnohem pečlivěji, neboť si všimneme i naschlého kousku špíny, se kterým si hned poradíme. U myčky nic takového není. Proto se může stát, že některý kus budeme muset mýt i vícekrát.

 

hrnek v myčce nádobí

 

Stejný problém najdeme s nejrůznějšími mopy na podlahu. V reklamě to samozřejmě vypadá jednoduše – namočíme, vyždímáme a podlahu máme okamžitě dokonale čistou. To ale není tak docela pravda. Část špíny se totiž zažere do lina. Zkrátka v tomto případě nic nenahradí kýbl s vodou a čisticím prostředkem a kartáč. Zde se samozřejmě můžeme ptát, proč jsou tedy tyto technologie tak oblíbené, když jsou objektivně horší. Odpověď je v tom, že nám šetří čas a jsou mnohem pohodlnější. A to je něco, čeho si lidé váží podstatně více, než dokonale provedené práce. Proto bychom neměli zatracovat ani jeden ze způsobů. Místo toho je nejlepší najít takovou kombinaci obou, která nám přinese největší užitek.

Doporučené články